Escola Mestral

L'ESCOLA DES DE CASA

Segueix tota l'activitat online a les nostres xarxes socials
i consulta l'apartat circulars informatives.

Estàs aquí:Inici Agenda Activitats culturals

Activitats culturals

Estimats alumnes i exalumnes:
Com cada curs, us anunciem les activitats culturals a través de la web de l'escola, per tal que pugueu preveure amb temps els dies en què es faran i, en cas que calgui comprar entrades amb antelació, tenir més temps per fer la gestió. Als que ja hi heu participat altres vegades tenim ganes de retrobar-vos, i als que no ho heu fet mai us convidem a venir-hi per compartir tots plegats una estona de cultura, és a dir, una estona de reflexió i coneixement.

Aquesta llista s'anirà actualitzant periòdicament amb la possibilitat que s'incorporin activitats noves entre d'altres de ja programades.

Confinament per la crisi sanitària:

Davant la impossibilitat de dur a terme les activitat culturals de la manera habitual, hem decidit realitzar-les a través de la plataforma Zoom. Per això cal que les persones interessades entreu a formar part d’un grup de WhatsApp d’Activitats culturals. Si us interessa rebre la informació i les contrasenyes de Zoom quan es faci alguna activitat, envieu un missatge al telèfon del Jordi Gómez i ell us incorporarà al grup.

Divendres 4 d’octubre de 2019:

Teatre Falaise de Blaï Matheu Trias & Camille Decourtye / Baró d’evel

al Teatre Lliure de Montjuïc

preu: 7 €

hora: 20:00

quedarem a les 19:15 a les escales del teatre per fer una explicació

Fundada l'any 2000 pel col·lectiu d'artistes Julien Cassier, Adrià Cordoncillo, Camille Decourtye, Mathieu Levavasseur, Nicolas Lourdelle i Blaï Mateu Trias, Baró d'evel ha creat espectacles de carrer, de sala, de carpa, concerts i, fins i tot, curtmetratges. El seu llenguatge incorpora tècniques de circ, de clown, de dansa i de cant. I música i animals en directe, en escena. Des del 2006 està codirigit per Blaï Mateu i Camille Decourtye. Ha estat companyia associada al Mercat de les Flors de Barcelona. A la ciutat ha presentat, entre altres espectacles, , Ï, Bèsties i Le Sort du Dédans, que va rebre el Premi Nacional de Circ de Catalunya l'any 2010.

"Em va agradar molt Falaise, una joia ferotge i poètica de la companyia franco-catalana Baró d’Evel. Després del gran triomf del juliol al Grec, tornen (15 dies) al Lliure de Montjuïc: no us ho heu de perdre. Parlo amb el Blaï Mateu i la Camille Decourtye, els codirectors. Els dic que de tots els seus espectacles és potser el més indefinible. És i no és circ, és i no és dansa. No valen les etiquetes. Hi anirien bé poesia, humor, acrobàcia, però també inquietud. Els agrada el terme cerimònia. “I reencanteri. Portar l'espectador per un laberint interior, per un somni lúcid.” - Marcos Ordóñez / El País

"Falaise és la ratificació d’un camí artístic que rebutja les etiquetes. [···] El món imaginat per Blai Mateu i Camille Decourtye té textures de somni, olor d’humanitat, la sonoritat que nia en la inquietud, el sabor de les coses sorprenents i alhora conegudes, amb unes composicions visuals que arrosseguen i que ressonen amb cançons líriques i paraules que diuen ben poc. Un festival de joc i moviment que embriaga, que subjuga fins i tot quan es posa naïf." - Santi Fondevila / Ara

"Baró d'Evel escalen amb Falaise un cim important del teatre visual de base circense, sense haver d'envejar res a referents del gènere com James Thierrée." - Manuel Pérez i Muñoz / El Periódico

Divendres 25 d’octubre de 2019

Visita a l’exposició: Bill Viola. Miralls de l’invisible, a La Pedrera          

preu: 3 €

hora: 16:00

Bill Viola (Nova York, 1951) és un dels artistes més destacats i amb més renom del panorama internacional. Considerat un dels pioners del videoart, utilitza sofisticades tecnologies audiovisuals per explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida.

Centrat en qüestions universals com el naixement, la mort, el dolor, la redempció o el pas del temps, el seu treball obre camí als sentits per vehicular sentiments i generar estats d’ànim. En les seves creacions sense paraules la imatge se sent, s’escolta, remou i desvetlla profundes emocions. El moviment alentit i en bucle submergeix l’espectador en un món interior aprofundint en les experiències fonamentals de l’existència per «despertar l’ànima». Les seves obres, d’una intensitat i una bellesa extraordinàries, són úniques i sempre ens commouen.

L’exposició «Bill Viola. Miralls de l’invisible» ofereix un ampli recorregut per la trajectòria de l’artista, que ha evolucionat en paral·lel al desenvolupament de la tecnologia del vídeo al llarg dels darrers quaranta anys, i abasta des d’obres significatives dels seus inicis, com 'The Reflecting Pool' (1977-1979), fins a creacions recents com 'Martyrs (Earth, Air, Fire, Water)', un encàrrec fet per la catedral de Saint Paul de Londres, on s’exhibeix de manera permanent des del 2014.

Divendres 15 de novembre de 2019:

Música Biel Ballester Trio

Al Pipa Club, Carrer de Santa Eulàlia, 21, 08012 Barcelona (Metro L5 Verdaguer)

Música en directe, billar i copes (sense alcohol) a les sales clàssiques d'un bar clandestí decorat amb objectes de fumador.

preu: 6 € amb consumició

hora: 23:00

durada: 60’

quedarem a les 22:15 a la sortida del metro Verdaguer (L5) per anar cap a la sala i fer una explicació

Dijous 5 de desembre de 2019:

Teatre Esperant Godot de Samuel Beckett, direcció Ferran Utzet

a la Sala Beckett, Carrer de Pere IV, 228-232, 08005 Barcelona (Metro L4, Poblenou)

preu: 12,80 €

hora: 20:00

durada: 2h 30´ (amb entreacte de 15´)

quedarem a les 19:15 a l’entrada del teatre per fer una explicació

 

Al llarg de la seva producció dramàtica, Beckett va renovar el llenguatge teatral creant noves relacions entre els diferents elements dramàtics i deslligant el gest de la paraula i tractant la llum com un personatge més. En aquest muntatge, va introduir un nou tipus d'acció dramàtica: el temps i l'espai són indeterminats i ahistòrics, la tragèdia es porta tan al límit que resulta còmica per la seva caricaturització i el to és grotesc, absurd i transcendent, com és recurrent en la seva obra.

Tot esperant Godot s’escriu l’any 1948, quan Europa ha quedat devastada per la guerra, el món ha descobert els camps d’extermini i Hiroshima i Nagasaki han estat arrasades  per les bombes atòmiques.

L'obra es divideix en dos actes, i en ambdós apareixen dos vagabunds anomenats Vladimir i Estragó, que esperen en va al costat d'un camí un tal Godot, amb qui (potser) tenen alguna cita. Aquesta situació escènica forma part del cànon de l’imaginari teatral universal. De fet, podem pensar que amb ella s’inicia el teatre contemporani occidental. No sabem qui és Godot, o quin tipus d'assumpte hi han de tractar. A cada acte, hi apareixen el cruel Pozzo i el seu esclau Lucky, seguits d'un noi que fa arribar el missatge a Vladimir i Estragó que Godot no vindrà avui, "però demà segur que sí".

 

Divendres 20 de desembre de 2019:

 

Teatre: La mascarada, a partir d’El burgès gentilhome de Molière

al Teatre Akadèmia

direcció Adrià Aubert

companyia: Els pirates

preu: 12,80 €

hora: 20:30

quedarem a les 19:45 davant del teatre per fer una explicació

Molière és un dels grans comediants del teatre europeu i a Els Pirates Teatre ens encanta fer comèdia i acostar els grans autors al públic actual. En aquesta ocasió, doncs, anirem de la mà de l’autor francès per donar nova vida a un gènere poc conegut a casa nostra: la comèdia-ballet. Farem un intens treball d’investigació i adaptació a partir de l’obra El burgès gentilhome, una comèdia àcida i trepidant que reflexiona sobre l’engany, l’aparença i la incorporació a la societat dels anomenats nous rics. Creada per Molière (dramaturg), Lully (compositor) i Pierre Beauchamp (coreògraf) per a la Cort de Lluís XIV, El burgès gentilhome és una obra mestra que va reunir els millors autors del seu temps i que creiem que encara avui manté molt viva la seva essència còmica.

Divendres 28 de febrer de 2020:

 

Teatre Només la fi del món de Jean-Luc Lagarce

director Oriol Broggi

a la Biblioteca de Catalunya

preu: 18.80 €

hora: 20:30

durada: 120’

quedarem a les 19:45 davant del teatre per a l’explicació

Després de dotze anys d’absència, un escriptor torna al seu poble natal per anunciar a la seva família que s’està morint. A mesura que el ressentiment reescriu el transcurs de la tarda, els conflictes surten a la llum alimentats pel dubte i la solitud.

Amb poc èxit en vida, Jean-Luc Lagarce (1957-1995) és avui un dels dramaturgs francesos contemporanis més valorats. Al llarg de la seva vida va publicar 25 obres de teatre molt valorades per la crítica. Només la fi del món es va escriure al 1990, el mateix Lagarce vivia en aquells moments l’anunci de la seva pròpia mort als trenta-quatre anys. El 2008 la Comédie – Française va afegir l’obra al seu repertori. Va guanyar el premi Molière 2008 al millor espectacle en un teatre nacional.

 

Dilluns 30 de març de 2020:

Concert Passió segons Sant Mateu, BWV 244 de Johan Sebastian Bach

director Philippe Herreweghe

Collegium Vocale Gent

al Palau de la Música Catalana

preu: cadascú es compra l’entrada amb el descompte del Carnet jove

hora: 20:00

durada: 180 minuts

el divendres 27 de març farem l’explicació a l’escola

 

Enguany es clou el projecte de llarg recorregut de Philippe Herreweghe amb les dues grans Passions del Kantor de Leipzig: la Passió segons sant Mateu i la Passió segons sant Joan. Dues obres cabdals en la història de la música i sengles catedrals sonores. Herreweghe, gran advocat bachià, en serveix una versió articulada, transparent i transformadora.

Sota la batuta de Philippe Herreweghe, el Collegium Vocale Gent ofereix l’oratori de la Passió segons sant Mateu de Bach. Un monument espiritual que s’ha consagrat com a obra imprescindible per a nombroses generacions al voltant de la Setmana Santa. Un viatge musical extraordinari que permet reflexionar sobre la redempció, la lluita i el desafiament, la traïció i el perdó, l’amor i el sacrifici, la compassió i la pietat.

El Collegium Vocale està especialitzat en música barroca alemanya i més concretament en els treballs vocals de Bach. La fórmula d’èxit que l’ha acompanyat al llarg de la seva existència –aquest 2020 commemora els cinquanta anys de la seva fundació– és un repertori que combina la polifonia renaixentista, oratoris clàssics i romàntics, a més de música contemporània.

Dijous 9 d’abril de 2020, a les 7 de la tarda:

Concert: Passió segons Sant Mateu de Bach

Primerament introduirem la figura de Crist i el sentit de la Passió, il·lustrant-ho amb imatges de la història de la pintura. Després parlarem de la Passió segons Sant Mateu de Bach i n’escoltarem alguns passatges destacats. Es tracta d’una obra central de la història de la música en la qual l’orquestra el cor i els solistes van narrant la Passió de Crist tal com s’explica a l’Evangeli Segons Sant Mateu. L’activitat durarà una hora i anirà acompanyada d’un enllaç per si voleu escoltar la peça sencera.

Galeria d'imatges

Divendres 17 d’abril de 2020, a les 7 de la tarda:

Recital: Rèquiem, d’Anna Akhmàtova, a càrrec de Lala Blay, acompanyada d’un muntatge amb imatges de la història de la pintura i el cinema.

En paraules de la poeta Maria Mercè Marçal, traductora del text, junt amb l’autora txeca Monika Zgustová, “El Rèquiem és el poema del dolor i de l’amor maternal davant la desgràcia del fill, dels esforços vans de la mare per obtenir la gràcia, de les llargues cues davant de la presó, d’un viacrucis que es perllonga sense fi.”

El muntatge audiovisual pretén oferir una interpretació del llibre Rèquiem establint un diàleg entre obres de disciplines diverses, però amb un denominador comú: totes parlen de l’experiència del dolor des de la més absoluta intimitat.

Divendres 15 de maig de 2020, a les 7 de la tarda:

Conferència amb audiovisual: La pintura del Quattrocento a Florència

A causa de la pandèmia, enguany hem hagut d’anul·lar el Viatge a Itàlia, que tant ens agradava. Per això, mirarem de compensar una mica la pèrdua amb dues sessions sobre la pintura italiana del Renaixement, que, com ja sabeu, és un punt culminant dins de la història de l’art.

El proper divendres parlarem d’un seguit de pintors de formació florentina: Giotto (del segle XIV, però iniciador d’un canvi que durà al Renaixement), Masaccio, Fra Angelico, Botticelli i Leonardo. Introduirem el context en què van sorgir i mirarem d’explicar la novetat de les seves propostes. Així mateix, comentarem algunes de les seves obres més importants i acompanyarem les imatges amb algunes músiques del moment.

Pàgina 1 de 2

.

On Participem

On som?

Carretera Sànson, 81
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel: 93 666 14 28
tac.lartsemalocse@lartsem

EscolaMestral RT @linformatiu_tve: Els escolars treballen online. Les matèries que facin no seran avaluables. També els recomanen que facin jocs amb la f…
Estàs aquí:Inici Agenda Activitats culturals