Teatre: Silencio, de Juan Mayorga

Diumenge 23 d’octubre de 2022

Teatre: Silencio, de Juan Mayorga

amb Blanca Portillo

al TNC

hora: 18:00

preu: 12 €

Juan Mayorga és un dels autors de teatre vius més interessants en llengua castellana. El seu teatre és profund, intel·ligent, poètic i compromès.

Llicenciat en matemàtiques i filosofia, va ampliar estudis a Alemanya i França, i finalment es va doctorar en filosofia a Espanya.

Ha escrit una quarantena d’obres de teatre. Dues d’elles: Hamelin (2005) i El cartógrafo (2009), les vam anar a veure amb l’escola.

Mayorga ha rebut varis premis prestigiosos, entre els quals destaquen el Premio Nacional de Teatro (2007) i el Premio Nacional de Literatura Dramática (2013).

El 12 d’abril de 2018 fou elegit membre de la Real Academia Española, i l’obra que anirem a veure parteix del seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia. Es tracta d’un monòleg en què el seu alter ego fa una llarga reflexió sobre el teatre i el silenci. Ell mateix ens diu:

De seguida vaig tenir clar que aquell discurs sobre el teatre podia convertir-se en teatre pròpiament, és a dir, en una experiència poètica en l’espai i en el temps, i que no hi hauria millor intèrpret per encarnar-lo que la meva amiga i admirada Blanca Portillo.“

Tant l’obra com l’actriu que la representa, Blanca Portillo, han rebut crítiques molt elogioses des de la seva estrena.

La crítica ha dit:

Una obra que va a quedar para la historia del teatro, sin duda alguna, y que seguirá representándose durante décadas. Un clásico que podemos disfrutar ahora con una actriz enorme, una Blanca Portillo a la que hemos visto evolucionar en cada uno de sus trabajos y que en esta obra Silencio sobrepasa todas las expectativas.

Silencio es, ante todo, un homenaje a la palabra y al teatro (“el arte del actor”) y, por extensión, al silencio como palabra y como acción, porque la pausa teatral y el silencio no son meros huecos en el texto dramático. Imponen un ritmo, configuran una melodía y, en muchas ocasiones, hablan como lo hacen las palabras. Dotar al silencio de cuerpo es una labor conjunta entre el director y los actores, en este caso actriz, y no es tarea fácil. Aunque viendo a Blanca Portillo sobre el escenario, bien lo parece.

Susana R. Sousa

.

On Participem

On som?

Carretera Sànson, 81
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel: 93 666 14 28
tac.lartsemalocse@lartsem