Activitats culturals (arxiu)

Dijous 16 de juny de 2016:

Dona no reeducable de Stefano Massini

Al Teatre Lliure de Gràcia

Explicació a les 19:45 a la plaça Anna Frank

Inici de la funció a les 20:30

Preu: 6 €

La curiositat per Stefano Massini, aquesta nova veu del teatre europeu, em va portar en molt pocs dies a posar-me en contacte amb ell, a llegir-me els seus textos que no coneixia. L’autor que ha enlluernat els espectadors aquesta temporada amb Lehman Trilogy havia escrit feia tres anys, en homenatge a la periodista russa Anna Politkóvskaia, assassinada per l’anomenat terrorisme d’estat, un text: Dona no reeducable. Em va semblar que amb aquest segon monòleg, també extraordinari, i que també tenia la cara i la veu d’una actriu, Míriam Iscla, podíem enriquir encara més aquest nou diàleg dels nostres espectadors amb l’autor. I així hem fet el que abans se’n deia un programa doble. Decisions gairebé sobre el terreny, tal com semblen escrits els dos textos de Massini. Teatre d’urgència. Urgents. Necessaris.
Lluís Pasqual

Divendres 6 de maig de 2016:

Pel·lícula: Vivre sa vie / Vivir su vida

de Jean-Luc Godard, a l’Escola

a l’aula D a les 14:30.

Divendres 29 d’abril de 2016:

Pel·lícula: À bout de souffle / Al final de la escapada

de Jean-Luc Godard, a la Filmoteca de Catalunya

explicació: 18:15, entrada: 19:00, preu: 2€

Divendres 11 de març de 2016:

 Conferència: Refugiats

A càrrec de Joan Roura, corresponsal de TV3

A l’aula D de l’escola

Hora: 15:00

 

Conferència vinculada a la Jornada Cultural, que ha tractat d’aclarir les qüestions principals del conflicte dels refugiats.

El corresponsal de guerra Joan Roura ha estat en alguns dels conflictes més sagnants dels darrers 30 anys. De la manera més desinteressada ha vingut a l’escola a parlar-nos de la guerra de Síria i la situació dels refugiats sirians. Ens ha explicat les causes del conflicte, la seva evolució i el punt en què es troba actualment, i ens ha confessat que mai no ha vist un acarnissament en la població civil com el que s’està donant a Síria.

Dijous 3 de març de 2016:

Teatre: El alcalde de Zalamea de Calderón,

amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico

i la direcció d’Helena Pimenta

al Teatre Lliure de Montjuïc

Preu: 8 €

Hora: 20:30

Zalamea es resisteix a la simplificació. Cada època, cada circumstància, cada geografia hi descobreix allò que necessita. La CNTC, després de tres muntatges anteriors de la peça, proposa aquesta vegada una nova aproximació, diferent per força, amb l’afany de continuar revelant al públic allò que s’amaga rere les paraules de Calderón.
És difícil trobar un text dramàtic que contingui escenes tan emocionants i tan perfectes. Sembla una pirueta impossible el moviment de la comicitat a la tragèdia i a la inversa. Se’ns talla la respiració quan passa de l’una a l’altra, d’un conflicte al seu contrari, del dia a la nit, i busquem reprendre l’alè en els moments no tan lògics que ens permet aquesta extraordinària concepció de l’espai i del temps.
És una obra sobre l’amor perquè l’autor posa l’accent en el desamor. És una obra sobre la justícia perquè hi predomina la injustícia. També sobre l’honor com a sinònim de fama, opinió o virtut imprescindible d’un militar, de l’exèrcit d’un estat, o com a consciència i dignitat personal, allò a què té dret tot ésser humà. I, massa sovint i massa d’hora, hi fan acte de presència el deshonor, l’abús, el fingiment.
I què podem dir de l’excepcional construcció dels personatges, els que hi ha i els que arriben a Zalamea? Contradictoris, com sempre en Calderón, i grans, que superen una tamborinada que s’inicia amb els primers versos de l’obra, que proven d’aguantar-se drets per arribar al final de la seva vida teatral traslladant a l’espectador la idea que, malgrat tot, la vida continua.

Aquesta és la història d’un fracàs, de l’abús d’uns éssers humans envers uns altres, d’una batalla perduda, com ho és la vida humana mateix. Calderón sembla que ens vol llançar aquesta idea, tal com ja va fer Cervantes. I jo, en aquesta proposta que em disposo a iniciar, paraula rere paraula, vers rere vers, com van fer ells mateixos, aposto per la vida, per la ficció que ens l’explica perquè, com ells, crec en el somni de l’impossible que habita en nosaltres des de l’inici dels temps. 
Helena Pimenta

Divendres 26 de febrer de 2016:

 Exposició: Cristina de Elías: Dibuix del natural, model

L’artista dialogarà amb els alumnes de 2n de Primària i 1er i 4art d’ESO, a més d’aquells que s’hi vulguin afegir

Al vestíbul de l’escola

Hora: 15:00

 

La Cristina és una exalumna que està estudiant Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Nosaltres la recordem per les seves extraordinàries qualitats artístiques, tant per a les arts plàstiques com per a la música. Per això li hem demanat que exposi algunes obres a l’escola i ella ha triat els models del natural que va fer el curs passat a l’assignatura de dibuix. Volem posar en diàleg aquests treballs, que tenen una qualitat altíssima, amb els exercicis que fan els alumnes de l’escola entorn la figura humana, per veure les diferents fases per les quals va passant la representació del cos al llarg de la nostra vida, i per posar en contacte les creacions de diverses persones vinculades a la Mestral.

El dibuix de la figura humana a partir d’un model real és una de les bases de l’ensenyament de les arts plàstiques. Al dibuixar s’ha de tenir en compte tant el que se sap del cos com el que es veu (la determinada posició en què està, el particular punt de vista i les característiques físiques pròpies de la persona que està posant), i tot això fa que sigui un mitjà d’aprenentatge especialment interessant.

Divendres 8 de gener de 2016:

Exposició: El triomf del color. Col·leccions del Museu d'Orsay i de l'Orangerie

a la Casa Garriga i Nogués, Fundació MAPFRE

Sortida de l’estació de Sant Feliu (RENFE): 15:00

Entrada a l’exposició: 16:00

Durada: 1h

Preu: gratuïta

Aquesta exposició planteja com el color es converteix en un dels camins per arribar de l’impressionisme a la pintura d’avantguarda, a través de72 obres de primeríssima línia que arriben del Museu d’Orsay i de l'Orangerie de París. Entre els artistes presents a la mostra trobem Van Gogh, Matisse, Seurat, Gauguin, Cézanne, Monet, Derain i Renoir. Són obres mestres que en comptades ocasions s’han exposat fora del Museu d’Orsay i de l'Orangerie i que han estat cedides de manera especial per a aquesta ocasió.

Diumenge 6 de desembre:

Teatre: Antígona de Sòfocles

amb les companyies: Teatro de la Ciudad / Teatro de la Abadía

i la direcció de Miguel del Arco

al Teatre Lliure de Montjuïc

Preu: 6 €

Hora: 19:30

Creont i Antígona. Oncle i neboda. Una noia enfrontada a la màxima representació de l’Estat. Un moment de desequilibri en què un ésser humà “s’ha d’aferrar de la manera més estreta a ell mateix”, atenir-se a la seva identitat amb la màxima fermesa.

“De la sort que el destí té assignada als mortals, ningú no se’n pot escapar.”
Ni Antígona ni Creont poden cedir sense falsejar la seva essència. Tots dos tenen raó... Tots dos es pensen que la tenen. Tots dos, obcecats en els seus propis discursos. Sords a cada extrem... Els altres, corpresos quan comproven “com n’és d’horriblement fàcil que l’ésser humà quedi reduït a menys del que és o transportat a més del que és, ja que tots dos moviments són igualment fatals per a la seva identitat i el seu progrés”. 
Miguel del Arco

 

 

Dissabte 5 de desembre de 2015:

Teatre: Edipo Rey de Sòfocles,

amb la companyia Teatro de la Ciudad / Teatro de la Abadía

i la direcció d’Alfredo Sanzol

al Teatre Lliure de Montjuïc

Preu: 6 €

Hora: 22:00

La necessitat de saber la veritat, l’impossible control absolut del destí i la recerca del seu propi origen componen la història d’un home que, mentre investiga un crim, descobreix que ell és l’assassí del seu pare i l’amant de la seva mare, i posa en qüestió els límits i les possibilitats de l’enteniment humà.

“Que el meu destí segueixi el seu curs. Vagi allà on vagi.
Èdip descobrirà que la seva grandesa tenia els peus de misèria. Que la seva història és la de l’home que ho era tot i en realitat era menys que res. La història de l’home que, per salvar la ciutat, es va enfonsar ell mateix. La història de l’home que, quan descobreix la veritat, decideix no tornar a veure la llum. 
Alfredo Sanzol

 

 

Divendres 2 i diumenge 4 d’octubre, dues activitats entorn el conflicte palestí:

Diumenge 4 d’octubre de 2015:

Teatre: CrecEnUnSolDéu, de Stefano Massini,

amb Rosa Maria Sardà

i direcció de Lluís Pasqual

al Teatre Lliure

Preu: 6 €

Hora: 18:00

Durada aproximada: 1 h. sense interrupció

Després de la funció hi ha un col·loqui amb la companyia

Obrim temporada amb dues peces contundents de l’italià Stefano Massini: l’una, CrecEnUnSolDéu,  tracta la vida quotidiana a la franja de Gaza. L’altra, Dona no reeducable, de la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006 per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè. Dues funcions que s'alternen durant el setembre (mireu els horaris!).
 
Aquest és un text acabat de sortir del forn que em va arribar fa poques setmanes. El mateix dia vaig anar a veure la Rosa i l’hi vaig llegir. L’endemà em vaig posar a traduir-lo. En pocs dies, miraculosament, s’alliberava un forat del calendari compromès des de feia molt de temps i CrecEnUnSolDéu es va incorporar a la nostra programació de l’any vinent. Tot ha succeït com si fos una senzilla evidència. Ni jo recordo el moment en què vaig decidir fer-lo, ni haver-l’hi proposat formalment a la Sardà, ni... Era un text esperat. I Stefano Massini, per sort nostra, l’ha escrit. Com tantes vegades, el teatre es fa preguntes en veu alta sobre un tema que ens afecta, que ens commou dia rere dia i al qual la majoria de les vegades no tenim resposta. O algú creu posseir les respostes a les qüestions que exploten cada dia, en carn viva, en aquest tros de terra mil·lenària anomenada Franja de Gaza? Algú sap què més dir? O, senzillament, què dir?
Lluís Pasqual

 

Pàgina 1 de 9

.

On Participem

On som?

Carretera Sànson, 81
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel: 93 666 14 28
tac.lartsemalocse@lartsem

EscolaMestral RT @linformatiu_tve: Els escolars treballen online. Les matèries que facin no seran avaluables. També els recomanen que facin jocs amb la f…