Activitats culturals

Estimats alumnes i exalumnes:
Com cada curs, us anunciem les activitats culturals a través de la web de l'escola, per tal que pugueu preveure amb temps els dies en què es faran i, en cas que calgui comprar entrades amb antelació, tenir més temps per fer la gestió. Als que ja hi heu participat altres vegades tenim ganes de retrobar-vos, i als que no ho heu fet mai us convidem a venir-hi per compartir tots plegats una estona de cultura, és a dir, una estona de reflexió i coneixement.

Aquesta llista s'anirà actualitzant periòdicament amb la possibilitat que s'incorporin activitats noves entre d'altres de ja programades.

Davant la impossibilitat de dur a terme les activitat culturals de la manera habitual, a causa de la crisi sanitària, hem decidit realitzar-les, de moment, a través de la plataforma Zoom. Per això cal que les persones interessades entreu a formar part d’un grup de WhatsApp d’Activitats culturals. Si us interessa rebre la informació i les contrasenyes de Zoom quan es faci alguna activitat, envieu un missatge al telèfon del Jordi Gómez i ell us incorporarà al grup.

Dilluns 28 de novembre de 2022

Concert:

F. Schubert Simfonia núm. 3 en Re major, D.200

G. Mahler Simfonia núm. 5 en Do sostingut menor

 

Interpretades per l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera

dirigida per Zubin Metha

al Palau de la Música Catalana

preu: 11 €

hora: 20:00

explicació: 19:15 a les grades exteriors del Palau

 

Nascut el 1936 a Bombai, Zubin Mehta és indubtablement un dels directors orquestrals més prestigiosos del món.

En aquesta ocasió, Mehta encapçala la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera) amb un programa signat per dos grans noms: Franz Schubert i la seva Simfonia núm. 3 en Re major, D. 200, obra concisa i alegre escrita per un jove Schubert de 18 anys en només 26 dies, i Gustav Mahler amb una de les seves composicions més programades: la Simfonia núm. 5. Després de la seva mal rebuda estrena el 1905, Mahler arribaria a referir-s’hi com una obra maleïda que ningú entenia. No va ser fins després de la mort de l’autor que la crítica i el públic van començar a apreciar la simfonia fins al punt que, avui en dia, es tracta d’una de les seves obres més populars i distingides.

Franz Peter Schubert (Viena 1797 - 1828) va ser un compositor dels inicis del Romanticisme musical. Tot i que va morir amb només trenta-un anys, se’l considera un dels grans compositors del segle xix

Gustav Mahler (Kaliště 1860 – Viena 1911) és considerat un dels compositors més importants del postromanticisme i un dels principals directors de la seva generació. La seva música fa de pont entre la tradició austro-alemanya del segle xix i el modernisme de principis del segle xx. Prohibit pels nazis per la seva condició jueva, després de la guerra ha estat un dels compositors més interpretats i enregistrats.

Diumenge 23 d’octubre de 2022

Teatre: Silencio, de Juan Mayorga

amb Blanca Portillo

al TNC

hora: 18:00

preu: 12 €

Juan Mayorga és un dels autors de teatre vius més interessants en llengua castellana. El seu teatre és profund, intel·ligent, poètic i compromès.

Llicenciat en matemàtiques i filosofia, va ampliar estudis a Alemanya i França, i finalment es va doctorar en filosofia a Espanya.

Ha escrit una quarantena d’obres de teatre. Dues d’elles: Hamelin (2005) i El cartógrafo (2009), les vam anar a veure amb l’escola.

Mayorga ha rebut varis premis prestigiosos, entre els quals destaquen el Premio Nacional de Teatro (2007) i el Premio Nacional de Literatura Dramática (2013).

El 12 d’abril de 2018 fou elegit membre de la Real Academia Española, i l’obra que anirem a veure parteix del seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia. Es tracta d’un monòleg en què el seu alter ego fa una llarga reflexió sobre el teatre i el silenci. Ell mateix ens diu:

De seguida vaig tenir clar que aquell discurs sobre el teatre podia convertir-se en teatre pròpiament, és a dir, en una experiència poètica en l’espai i en el temps, i que no hi hauria millor intèrpret per encarnar-lo que la meva amiga i admirada Blanca Portillo.“

Tant l’obra com l’actriu que la representa, Blanca Portillo, han rebut crítiques molt elogioses des de la seva estrena.

La crítica ha dit:

Una obra que va a quedar para la historia del teatro, sin duda alguna, y que seguirá representándose durante décadas. Un clásico que podemos disfrutar ahora con una actriz enorme, una Blanca Portillo a la que hemos visto evolucionar en cada uno de sus trabajos y que en esta obra Silencio sobrepasa todas las expectativas.

Silencio es, ante todo, un homenaje a la palabra y al teatro (“el arte del actor”) y, por extensión, al silencio como palabra y como acción, porque la pausa teatral y el silencio no son meros huecos en el texto dramático. Imponen un ritmo, configuran una melodía y, en muchas ocasiones, hablan como lo hacen las palabras. Dotar al silencio de cuerpo es una labor conjunta entre el director y los actores, en este caso actriz, y no es tarea fácil. Aunque viendo a Blanca Portillo sobre el escenario, bien lo parece.

Susana R. Sousa

Divendres 21-10-2022

Instal·lació-òpera-performance: Sun and Sea

Lleó d'Or de la Biennal d'Art de Venècia 2019

Una performance és una obra que inclou la presència de l’artista i, de vegades, més actors. Combina el teatre amb altres disciplines artístiques i pot tenir un element atzarós en la mesura que interactua amb el públic.

llibret Vaiva Grainytė

direcció Rugilė Barzdžiukaitė

direcció musical Lina Lapelytė

 

Explicació a les escales del Teatre Lliure a les 17:15

Sessió contínua itinerant

Entrada de públic cada 30' a partir de les 18.00 h (ens dividirem en dos grups, un entrarà a les 18:00 i l’altre a les 18:30

DURADA: 50' aprox.

LLOC: Teatre Lliure de Montjuïc, Sala Fabià Puigserver

IDIOMA: En anglès. Disponible el llibret en català i castellà

PREU: 7 €

De Lituània, la versió escènica de la instal·lació-òpera-performance sobre la crisi climàtica de Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė i Lina Lapelytė, que va rebre el Lleó d'Or de la Biennal d'Art de Venècia 2019.

En una platja de sorra il·luminada per un sol artificial, gent en banyador gaudeix d’un típic dia de platja. Prenen el sol, llegeixen, juguen i conversen mentre el públic circula per una passarel·la i els observa des de dalt. Aquesta situació totalment banal i quotidiana es transforma quan irromp la música. Les cançons destapen un seguit de preocupacions, tant individuals com col·lectives: de la pell cremada per exposar-se massa al sol a la por d’una catàstrofe mediambiental. Gradualment, les frívoles microhistòries deixen pas a qüestions molt més serioses i les cançons individuals, a un cor universal que s’adreça a neguits d’escala planetària. 

Sun & Sea és la versió escènica de la instal·lació-òpera-performance presentada pel pavelló oficial de Lituània a la Biennal d’Art de Venècia del 2019. El projecte de Rugilė Barzdžiukaitė (directora de cinema i teatre i artista plàstica), Vaiva Grainytė (escriptora, dramaturga i poeta) i Lina Lapelytė (música i compositora), va guanyar el Lleó d’Or a la millor participació nacional. La proposta és una crida crítica contra la crisis climàtica que combina la instal·l ació artística i la pe rformance teatral. 

.

On Participem

On som?

Carretera Sànson, 81
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel: 93 666 14 28
tac.lartsemalocse@lartsem

EscolaMestral RT @rtvenoticies: 🐢 En el Dia Mundial de l'Educació Ambiental ens hem volgut fixar en una escola de Sant Feliu de Llobregat. És l'escola…