Activitats culturals

Estimats alumnes i exalumnes:
Com cada curs, us anunciem les activitats culturals a través de la web de l'escola, per tal que pugueu preveure amb temps els dies en què es faran i, en cas que calgui comprar entrades amb antelació, tenir més temps per fer la gestió. Als que ja hi heu participat altres vegades tenim ganes de retrobar-vos, i als que no ho heu fet mai us convidem a venir-hi per compartir tots plegats una estona de cultura, és a dir, una estona de reflexió i coneixement.

Aquesta llista s'anirà actualitzant periòdicament amb la possibilitat que s'incorporin activitats noves entre d'altres de ja programades.

Davant la impossibilitat de dur a terme les activitat culturals de la manera habitual, a causa de la crisi sanitària, hem decidit realitzar-les, de moment, a través de la plataforma Zoom. Per això cal que les persones interessades entreu a formar part d’un grup de WhatsApp d’Activitats culturals. Si us interessa rebre la informació i les contrasenyes de Zoom quan es faci alguna activitat, envieu un missatge al telèfon del Jordi Gómez i ell us incorporarà al grup.

Dijous 30 de març de 2023:

Concert:

Passió segons Sant Mateu de Bach

a càrrec de Vox Luminis, Freiburger Barockorchester & Meunier

 

Lloc: Palau de la Música Catalana

Hora: 20:00 (entrarem a les 19:15)

Preu: cadascú es compra l’entrada amb els descomptes corresponents a la seva edat

 

Dimecres 29 de març de 2023:

Explicació de la Passió segons sant Mateu de Bach

Lloc: aula D de l’Escola Mestral

Hora: 13:30

 

Primerament introduirem la figura de Crist i el sentit de la Passió, il·lustrant-ho amb imatges de la història de la pintura. Després parlarem de la Passió segons Sant Mateu de Bach i n’escoltarem alguns passatges destacats. Es tracta d’una obra central de la història de la música en la qual l’orquestra el cor i els solistes van narrant la Passió de Crist tal com s’explica a l’Evangeli Segons Sant Mateu. L’activitat durarà una hora i anirà acompanyada d’un enllaç per si voleu escoltar la peça sencera.

Divendres 24 de març de 2023:

Tots eren fills meus

d’Arthur Miller

 

al Teatre Lliure de Montjuïc

de les 19:00 a les 21:10

explicació al davant del teatre a les 18:15

preu: 7 €

 

DIRECTOR David Selvas

 

INTÈRPRETS

 

Quim Àvila George Deever            Clàudia Benito Anne Deever

Jordi Bosch Joe Keller                       Eduard Buch Jim Bayliss

Ricard Buján / Ramon Mir Bert      Eduardo Lloveras Chris Keller

Francesc Marginet Frank Lubey      Gemma Martínez Sue Bayliss

Clara de Ramon Lydia Lubey          Emma Vilarasau Kate Keller

 

Arriba a escena el segon text teatral d'Arthur Miller, l’èxit del qual el va decantar definitivament per l'escriptura dramàtica. La peça, inspirada en l’estructura de l’Ànec salvatge de Henrik Ibsen, es basa en fets reals per construir una tragèdia contemporània.

 

La història presenta Joe Keller i Steve Deever, dos antics socis d’una fàbrica de peces d'avions que, durant la Segona Guerra Mundial, va servir unes peces defectuoses i va provocar la mort de molts joves soldats. Deever ho va pagar amb la presó i Keller va quedar lliure i es va acabar enriquint. Passats els anys, i a causa de l’amor, els fills respectius desencadenaran les tràgiques conseqüències d’aquella catàstrofe.

 

Es tracta d'una crítica a la societat nord-americana de postguerra i al mercantilisme capitalista, i d'una reivindicació del valor del jovent i dels seus ideals en la lluita per una societat més justa.

Divendres 27 de gener

a les 13:00

a la biblioteca de l’Escola Mestral

 

Conferència a càrrec de Gustavo Andrade

Entorn l’arquitectura al Brasil (i la seva relació amb la política)

Les notícies d’aquests darrers dies han girat molt entorn la política del Brasil, i han mostrat alhora l’arquitectura d’aspecte futurista de la ciutat de Brasília, que va ser construïda durant els anys 50. Gustavo Andrade ens parlarà de l’arquitectura del Brasil, així com  d’arquitectura i urbanisme en general i de la relació que té tot plegat amb la política.

Gustavo, a més, coneix molt bé l’urbanisme de la nostra terra, perquè va fer la tesi doctoral a Barcelona entorn el pla urbanístic del franquisme.

 

Gustavo Andrade: arquitecte (Universidade de São Paulo, 2006) i doctor en urbanisme (UPC, 2015). És professor d'arquitectura i d'urbanisme a la UDESC - Universidade do Estado de Santa Catarina i treballa amb projectes d'arquitectura i plans directors a l’illa de Florianópolis, al sud del Brasil. Recentment ha estat elegit president del IAB/SC - Institut d'arquitectes del Brasil per la delegació de Santa Catarina amb mandat fins el 2025.

 

Divendres 20 de gener de 2023:

Visita a la Fundació Miró

Sortida de l’estació de Sant Feliu a les 15:00. Entrada a les 16:15. Preu 2 €

Aprofitant que hi ha una exposició de Paul Klee, un dels millors artistes de la mítica Bauhaus de Dessau, visitarem la Fundació Miró, parlarem de l’edifici de Josep Lluís Sert i coneixerem millor l’obra de Joan Miró.

L’edifici de Josep Lluís Sert és una de les obres d’arquitectura moderna més interessants que hi ha a Barcelona

Visitarem l’exposició permanent de fundació, per conèixer l’obra de Joan Miró, un dels artistes catalans del segle XX més universals.

Joan Miró és un dels artistes plàstics del s. XX més universals. Membre del grup surrealista durant els anys 20 a París, va fer una obra molt personal, plena de fantasia, virtuosisme i humor.

 

Paul Klee i els secrets de la natura traça un recorregut cronològic en quatre àmbits que segueix el desenvolupament de Klee com a artista i pedagog, des del seu període de formació fins a la síntesi en la seva etapa de maduresa, passant per l’impacte de la Primera Guerra Mundial i la definició d’un marc teòric durant els seus anys de docència a la Bauhaus.

Dissabte 17 de desembre de 2022

CONCERT DE JAZZ

BIEL BALLESTER TRIO

lloc: Jamboree (Plaça Reial 17, Barcelona)

hora: 19:00

preu: 7,34 €

10 minuts abans repartirem les entrades

Dilluns 28 de novembre de 2022

Concert:

F. Schubert Simfonia núm. 3 en Re major, D.200

G. Mahler Simfonia núm. 5 en Do sostingut menor

 

Interpretades per l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera

dirigida per Zubin Metha

al Palau de la Música Catalana

preu: 11 €

hora: 20:00

explicació: 19:15 a les grades exteriors del Palau

 

Nascut el 1936 a Bombai, Zubin Mehta és indubtablement un dels directors orquestrals més prestigiosos del món.

En aquesta ocasió, Mehta encapçala la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera) amb un programa signat per dos grans noms: Franz Schubert i la seva Simfonia núm. 3 en Re major, D. 200, obra concisa i alegre escrita per un jove Schubert de 18 anys en només 26 dies, i Gustav Mahler amb una de les seves composicions més programades: la Simfonia núm. 5. Després de la seva mal rebuda estrena el 1905, Mahler arribaria a referir-s’hi com una obra maleïda que ningú entenia. No va ser fins després de la mort de l’autor que la crítica i el públic van començar a apreciar la simfonia fins al punt que, avui en dia, es tracta d’una de les seves obres més populars i distingides.

Franz Peter Schubert (Viena 1797 - 1828) va ser un compositor dels inicis del Romanticisme musical. Tot i que va morir amb només trenta-un anys, se’l considera un dels grans compositors del segle xix

Gustav Mahler (Kaliště 1860 – Viena 1911) és considerat un dels compositors més importants del postromanticisme i un dels principals directors de la seva generació. La seva música fa de pont entre la tradició austro-alemanya del segle xix i el modernisme de principis del segle xx. Prohibit pels nazis per la seva condició jueva, després de la guerra ha estat un dels compositors més interpretats i enregistrats.

Divendres 11 de noviembre de 2022

 

Dansa: Triptyc , The missing door, the lost room and the hidden floor

Concepte i direcció Gabriela Carrizo i Franck Chartier, companyia Peeping Tom

TNC Sala Gran

Hora: 19:00.

Explicació a les 18:15 a les escales del teatre

Preu: 14,50 €

 

L’última creació de Peeping Tom reimagina tres de les seves peces en un viatge laberíntic pels passadissos de la memòria (The missing door, The lost room i The hidden floor). Una trilogia en què els personatges intenten, en va, crear una nova versió de la realitat.

La prestigiosa companyia belga Peeping Tom ha revolucionat el llenguatge de la dansa i del teatre amb un estil diferencial i una estètica onírica i cinematogràfica. Un món propi molt característic, fosc i inquietant però que conserva l’espurna del sentit de l’humor.

 

  Triptych, els personatges, perduts en el temps i l’espai, s’allunyen i es busquen contínuament. Quan es van embarcar en aquest viatge estaven plens d’esperança, però la realitat els ha conduït a un destí incert. Intenten trobar un camí a través del vagareig dels seus pensaments mentre reviuen els seus records – o en creen noves versions i distorsions. Triptych revela, així, una melancòlica nostàlgia del futur.

La recerca interior dels personatges es reflexa a l’escenografia. Estan aïllats, perduts en la fosca de l’escenari, en un laberint de portes desaparegudes, habitacions perdudes i pisos amagats en què els personatges representen la seva pròpia ficció.                

 Gabriela Carrizo i Franck

Diumenge 23 d’octubre de 2022

Teatre: Silencio, de Juan Mayorga

amb Blanca Portillo

al TNC

hora: 18:00

preu: 12 €

Juan Mayorga és un dels autors de teatre vius més interessants en llengua castellana. El seu teatre és profund, intel·ligent, poètic i compromès.

Llicenciat en matemàtiques i filosofia, va ampliar estudis a Alemanya i França, i finalment es va doctorar en filosofia a Espanya.

Ha escrit una quarantena d’obres de teatre. Dues d’elles: Hamelin (2005) i El cartógrafo (2009), les vam anar a veure amb l’escola.

Mayorga ha rebut varis premis prestigiosos, entre els quals destaquen el Premio Nacional de Teatro (2007) i el Premio Nacional de Literatura Dramática (2013).

El 12 d’abril de 2018 fou elegit membre de la Real Academia Española, i l’obra que anirem a veure parteix del seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia. Es tracta d’un monòleg en què el seu alter ego fa una llarga reflexió sobre el teatre i el silenci. Ell mateix ens diu:

De seguida vaig tenir clar que aquell discurs sobre el teatre podia convertir-se en teatre pròpiament, és a dir, en una experiència poètica en l’espai i en el temps, i que no hi hauria millor intèrpret per encarnar-lo que la meva amiga i admirada Blanca Portillo.“

Tant l’obra com l’actriu que la representa, Blanca Portillo, han rebut crítiques molt elogioses des de la seva estrena.

La crítica ha dit:

Una obra que va a quedar para la historia del teatro, sin duda alguna, y que seguirá representándose durante décadas. Un clásico que podemos disfrutar ahora con una actriz enorme, una Blanca Portillo a la que hemos visto evolucionar en cada uno de sus trabajos y que en esta obra Silencio sobrepasa todas las expectativas.

Silencio es, ante todo, un homenaje a la palabra y al teatro (“el arte del actor”) y, por extensión, al silencio como palabra y como acción, porque la pausa teatral y el silencio no son meros huecos en el texto dramático. Imponen un ritmo, configuran una melodía y, en muchas ocasiones, hablan como lo hacen las palabras. Dotar al silencio de cuerpo es una labor conjunta entre el director y los actores, en este caso actriz, y no es tarea fácil. Aunque viendo a Blanca Portillo sobre el escenario, bien lo parece.

Susana R. Sousa

Divendres 21-10-2022

Instal·lació-òpera-performance: Sun and Sea

Lleó d'Or de la Biennal d'Art de Venècia 2019

Una performance és una obra que inclou la presència de l’artista i, de vegades, més actors. Combina el teatre amb altres disciplines artístiques i pot tenir un element atzarós en la mesura que interactua amb el públic.

llibret Vaiva Grainytė

direcció Rugilė Barzdžiukaitė

direcció musical Lina Lapelytė

 

Explicació a les escales del Teatre Lliure a les 17:15

Sessió contínua itinerant

Entrada de públic cada 30' a partir de les 18.00 h (ens dividirem en dos grups, un entrarà a les 18:00 i l’altre a les 18:30

DURADA: 50' aprox.

LLOC: Teatre Lliure de Montjuïc, Sala Fabià Puigserver

IDIOMA: En anglès. Disponible el llibret en català i castellà

PREU: 7 €

De Lituània, la versió escènica de la instal·lació-òpera-performance sobre la crisi climàtica de Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė i Lina Lapelytė, que va rebre el Lleó d'Or de la Biennal d'Art de Venècia 2019.

En una platja de sorra il·luminada per un sol artificial, gent en banyador gaudeix d’un típic dia de platja. Prenen el sol, llegeixen, juguen i conversen mentre el públic circula per una passarel·la i els observa des de dalt. Aquesta situació totalment banal i quotidiana es transforma quan irromp la música. Les cançons destapen un seguit de preocupacions, tant individuals com col·lectives: de la pell cremada per exposar-se massa al sol a la por d’una catàstrofe mediambiental. Gradualment, les frívoles microhistòries deixen pas a qüestions molt més serioses i les cançons individuals, a un cor universal que s’adreça a neguits d’escala planetària. 

Sun & Sea és la versió escènica de la instal·lació-òpera-performance presentada pel pavelló oficial de Lituània a la Biennal d’Art de Venècia del 2019. El projecte de Rugilė Barzdžiukaitė (directora de cinema i teatre i artista plàstica), Vaiva Grainytė (escriptora, dramaturga i poeta) i Lina Lapelytė (música i compositora), va guanyar el Lleó d’Or a la millor participació nacional. La proposta és una crida crítica contra la crisis climàtica que combina la instal·l ació artística i la pe rformance teatral. 

.

On Participem

On som?

Carretera Sànson, 81
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel: 93 666 14 28
tac.lartsemalocse@lartsem